Waarom is lezen zo belangrijk?

Dat lezen belangrijk is, dat weten we allemaal wel. Maar waarom is lezen zo belangrijk? In Waarom lezen we? leg ik je uit dat lezen de basis is. Als je niet kunt lezen dan kom je veel beperkingen in het leven tegen.

Als je goed kunt lezen, en met goed bedoel ik redelijk vlot en vooral correct, dan kun je meekomen in de maatschappij. Denk aan het lezen van de plaatsnamen vanuit de auto op de snelweg. Of denk aan het contact via sociale media waarbij het vooral om tekst draait. Je kunt ook denken aan de ondertiteling bij het kijken naar een Engels programma. Of het lezen van een recept tijdens het koken. Dit zijn enkele voorbeelden waaruit blijkt hoe vanzelfsprekend lezen is.

Op de basisschool beginnen kinderen met het leren lezen. Van nature hebben kinderen een nieuwsgierige en onderzoekende houding. De liefde voor (prenten)boeken en verhalen is in de kleuterklas veelal aanwezig. Toch horen we dat het leesplezier met name in de bovenbouw ver te zoeken is. Dit is zorgwekkend! Wat gaat er in de middenbouw fout waardoor kinderen het leesplezier verliezen?

Leesplezier

In mijn ogen wordt er te veel aandacht besteed aan het technisch lezen, het oefenen van rijtjes woorden en zinnen die niet zoveel betekenen. Kun je dit niet zo goed? Dan krijg je hier nog meer van! Kun je dit wel goed? Dan mag je (meestal) meer vrij lezen in een eigen boek.

In mijn ogen volledig de omgekeerde wereld! Als iets niet lukt, dan is dat niet leuk, dan moet ervoor gezorgd worden dat het leuker wordt en dat je het vaker wilt oefenen zodat het wel gaat lukken.

Mini leeslessen kunnen hieraan bijdragen: iedereen doet mee met dezelfde les, maar leest daarna in zijn/haar eigen leesboek op zijn/haar eigen niveau. Zo kunnen alle kinderen, de sterke en de zwakke lezers, werken aan hun leesplezier. Als iets leuk is, dan wil je het vaker doen, waardoor het ook weer beter zal gaan.

We hebben in het Nederlandse onderwijs, vooral in de middenbouw, een opwaartse spiraal nodig zodat de kinderen in de bovenbouw lezen nog leuk zullen vinden!

Lezen met Kinderboekenjuf

Het is algemeen bekend dat leerkrachten het druk hebben, de werkdruk ligt hoog. Tevens zullen er leerkrachten zijn die liever tijd en energie in iets anders dan leesplezier steken. Daarvoor heb ik Lezen met Kinderboekenjuf opgericht! De online filmdienst met mini leeslessen voor in de klas.

Op deze manier heeft de leerkracht weinig tot geen voorbereidingstijd en kun je toch dat stukje leesplezier de klas in halen!

Review Lezen met Kinderboekenjuf door André Bakker
Scroll naar boven